Събития

17 март от 18: 00 ч. Регионална библиотека „Пейо Яворов“, ще имаме възможността да се насладите на един невиждан досега танц между големия екран и музиката.

Ритъма и късото кино се срещат в Регионалната библиотека
На 17 март от 18: 00 ч. Регионална библиотека „Пейо Яворов“, ще имаме възможността да се насладите на един невиждан досега танц между големия екран и музиката.
Автор: Иван Врамин
Всичко в природата съществува в перфектна хармония и ритъм. Това са двете качества, които също така можем да открием под някаква форма във всяко едно изпипано произведение на изкуството. За да влезе в хармония с това, редакторският екип на платформата Кинематограф е подготвил незабравима селекция от късометражни филми, които се завихрят около темата за музикалното начало. Подобно събитие заслужава да бъде поднесено във възможно най-добрата и подходяща атмосфера. За нея ще се погрижи домакинът на тази кино-вечер – Регионална библиотека „Пейо Яворов“ на 17 Март от 18: 00ч.
Главни герои в това кино-музикално пиршество ще бъдат Теодора-Косара Попова – режисьор и съсценарист на „Танда„, и Бисер Джонев – режисьор и сценарист на „Дишай„. Това са двете български късометражни ленти, които оглавяват класацията за филми на музикална тематика в последните две години и това е факт отвъд личното пристрастие и субективния вкус.
„Танда“ е страстен и лиричен документален разказ за тангото, танца и живота. Освен това е първият български документален филм, номиниран за студентските награди „Оскар“, откакто са учредени от Филмовата академия на САЩ през 1972г. Филм, преборил се с над 1100 опонента от цял свят, за да бъде един от трите, стигнали до финалната селекция.
От своя страна, „Дишай“ е смела и оригинална история, която балансира върху тънкото въже, опънато между сюрреализма и магическия реализъм. Сюжетът ни отвежда в света на млад барман, на когото се налага да изкара няколко дни от живота си без способноста да говори, след като чудата хармоника се залепва здраво за устните му и нейните звуци стават единствения начин за него да комуникира със света. А всичко това представлява иносказание за необикновените събития, през които трябва да премине всеки дръзнал да тръгне по пътя на творчеството, но и за онези решили да изживеят живота си вдъхновено и автентично.
Като всяка добре разказана история, селекцията, подготвена от Кинематограф ще ви завърти през целия спектър от емоции – от сладко-горчивия вкус на тъгата до жизнерадостните сълзи на смеха. Включени са още и филми от Германия, Канада и САЩ, а най-вече много ритъм, музика и кино.
На 17 март от 18:00 ч. Регионална библиотека „Пейо Яворов“, ще имаме възможността да се насладите на един невиждан досега танц между големия екран и музиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *