Събития

„Морето пише красиво“

Калиграфски интерпретации на стихове от бургаски автори:
Христо Фотев, Петя Дубарова, Иван Пейчев, Агоп Мелконян, Стефан Тинтеров, Ваньо Вълчев, Недялко Йорданов, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Динко Динков, Калина Тельянова, Яна Вълчева
12-23 януари, Изложбена зала „Проф. Димитър Аврамов“
Регионална библиотека „Пейо Яворов“, Бургас
Откриване 12 януари, четвъртък, от 17, 00 ч. до 20, 00 ч.
Изложбата е реализирана с творческа стипендия от Национален фонд „Култура“ #ncf на Маргарита Дончева и представя нейни творби и калиграфски експерименти на курсисти от творческото ателие калИГРАфия, провеждащо се в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Айсел Йълмаз, Ваня Тодорова, Диана Фъртунова, Георги Йорданов, Десислава Николова, Елеонора Василева, Жечка Доброволова, Илиана Карамитева, Катя Поповска, Кристияна Владимирова, Христиана Бурмова.
Поезията на бургаските поети е вдъхновяващият импулс, който предизвиква авторите да създадат своите творчески интерпретации.
Калиграфията и поезията са прояви на творческата същност в мига на съзерцанието. Искрени и неподправени те не търпят условности и излишни движения. Морето е символ на нашата душевност – дълбока, безкрайна, подвижна, люшкаща се в бури и покой.
Стремежът на изразяване чрез рисуване на словото е най-близкото и достъпно творческо усещане в съвременния ни свят. Буквеният знак, еволюирал във времето като носител на култура и цивилизация, е универсален образ за интерпретация и търсене на хармония…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *