Новини

Международен ден на детската книга Заповядайте на среща с автор на детски книги и неговите папагали

Празникът се отбелязва от 1967 г., а денят не е избран случайно. На 2 април е роден датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е написал любимите приказки на децата по света. Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят.
През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.
Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.
Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.
Детският отдел на Библиотеката е едно от местата където се възпитава любов към четенето и чрез книгите се получават важни знания за развитието на децата. Те ще им послужат за по-нататъшната реализация и развитие, както и за духовното израстване. Затова е много важно да се развива любов към четенето. Приказките са началото което стимулира въображението и мисълта на децата.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ посвещава на Международния ден на детската книга една интересна среща с автор на детски книги. Калоян Явашев ще се срещне със свои почитатели на 5 април от 18.30 часа в Библиотеката. Той ще бъде със своите приятели – папагалите които отглежда. Малки и големи са добре дошли на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *