Новини

Любим детски писател е роден на 29. ноември. 1802 година

Вилхелм Хауф е известен германски поет и писател.
Най-популярните му творби са приказките „Малкият Мук“, „Халифът Щърк“, „Корабът на призраците“, „Джуджето Дългоноско“, „Студеното сърце“, „Странноприемницата в Шпесарт“. Пише и произведения за възрастни.
Хауф е роден в Щутгарт, син на Август Фридрих Хауф, секретар в Министерството на външните работи на Вюртемберг, и Хедвиг Вилхелмин Елзасер Хауф, като второто от четири деца.
Младият Хоуф загубва баща си, когато е на седем години, а ранното му образование е практически самостоятелно придобито в библиотеката на дядо му по майчина линия в Тюбинген, където майка му се мести след смъртта на съпруга си. През 1820 г. започва да учи в Тюбингенски университет, където за четири години завършва философски и богословски науки в Тюбингенската богословска семинария.
Вдъхновява се от романите на сър Уолтър Скот. Под негово влияние написва историческия роман „Лихтенщайн“, който става много популярен в Германия и Швабия, където хората познавали добре историческата сага за херцог Улрих, първообраз на главния герой в романа.
Произведенията на Вилхелм Хауф за малки и големи читатели, можете да намерите в отделите на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *