Новини

Любимият автор на деца и възрастни Лада Галина, родена в Бургас

Лада Галина е литературен псевдоним на българската писателка Ганка Славова Габровска-Каранфилова. Съпруга на писателя Ефрем Каранфилов.
Родена е на 8 февруари 1934 г. в Бургас. Учи в родния си град и в Димитровград. През 1958 г. завършва специалност Славянска филология на Софийския държавен университет.
Започва да печата през 1950 г. във в. „Народна младеж“ и „Литературен фронт“.
Била е редактор на детски списания и на сп. „Пламък“. Работила е като главен драматург в Държавния сатиричен театър и в литературната редакция на Българското национално радио.
Издала е около 45 произведения, сред които романи, пиеси и книги за деца. Сценарист е и на два български игрални филма. От 1996 г. живее в САЩ, където е един от основателите и преподавател в Българския учебен и културен център „Свети Климент Охридски“ в град Вашингтон. Носител на наградата на Центъра на българската общност във Вашингтон за значим принос за запазване на българския език и култура сред българската общност на 24 май 2012 г.
Произведенията на авторката, можете да намерите в Детски отдел и Заемна за възрастни в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *