Новини

„…Когато се погледнеш в огледалото, е трудно да презираш другите…“, казва носителят на Нобелова награда за литература от 2005 г. – Харол Пинтър

Харолд Пинтър е роден на 10 октомври 1930 г.

в Лондон.

 

 

„… Въпреки материалните трудности, израства в топла и любяща среда, която може би му дава неговия чист начин на възприемане на света и скромност, които не губи през целия си житейски път, въпреки високото и обществено значимо място, което достига като театрален драматург, сценарист, поет, писател, актьор и политически деец…“

 

Първите си стихове Харолд Пинтър пише на 16 години „… доброто писане ме вълнува и прави така, че животът да си заслужава да се живее...“. В по-късен етап неговите пиеси са определяни като „комедии на заплахата„, започвайки с привидно невинна ситуация. Ситуация, която става едновременно заплашителна и „абсурдна„, тъй като героите на Пинтър се държат по странен начин. Написал е двадесет и девет пиеси, двадесет и един сценария, и е режисирал двадесет и седем театрални продукции по текстове на Джеймс Джойс, Дейвид Мамет, Саймън Грей и много собствени пиеси.

 


„… Няма ясна разлика между това, което е реално и което е нереално, нито между, това което наричаме истина или лъжа. Не е необходимо всяко нещо да бъде обезателно или вярно или грешно; то може едновременно да бъде и двете.
Аз вярвам, че тези твърдения отговарят на моето изследване на реалността, посредством изкуството. Така, че като автор аз се придържам към тях, но като гражданин Аз трябва да попитам: Кое е вярно? Кое е грешно?..“ Харолд Пинтър 1958 г.

Изявява се още като поет, актьор и политически активист. През живота си той подкрепя редица организации, занимаващи се с проблемите на бедността, човешките права и расизма. Обявява се срещу войната, като средство за решаване на международни конфликти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *