Новини

Как бургазлийката с романтично име Калиопа се превръща в известната поетеса Паулина Станчева? 115 години от рождението на писателката

Паулина Станчева е псевдоним на Калиопа Костова Паласакева. Българската поетеса е родена на 31 януари 1907 год. в гр. Бургас. Родната и къща се е намирала на улица „Лавеле“ № 12.
Любовта със съпруга и писателя Стефан Станчев е причината тя да смени красивото си име с псевдоним. В някогашния Бургас двойката е била популярна като „Ромео и Жулиета“ от едноименната пиеса на Шекспир.
Първата си приказка написва още в началното училище.
През 1926 г. Паулина Станчева завършва гимназия в родния си град и прави първата си публикация в ученическото списание „Копнежи“. От 1942 г. живее в гр. София, а от 1945 до 1950 г. е редактор на сп. „Жената днес“. Работи в Българско национално радио от 1951 до 1956 г.
Паулина Станчева е автор на десетки книги с поезия и проза, сред които: „Дни и нощи“ , „Затишие“ , „Горско училище“ , „Младост“, „Марийкината рокличка“ , „Нови жени“ , „Прозорец с гълъби“ , „Разкази за малкото Ани“ ,“Момчето с котвата“ , „Денят е дълъг“ , „Новата червена шапчица“ и други.
Член на Съюза на българските писатели.
Носител на отличието „Почтен гражданин на Бургас“ присъдено й през 1977 година.
Носителка на литературната награда „Петко Р. Славейков“ на Министерството на просветата през 1986 г.
Паолина Станчева пише не само в различни жанрове и стилове, но и за хора на различни възрастни. Произведенията и се намират основно в „Детски отдел“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, но нейни книги могат да бъдат намерени в „Заемна служба за възрастни“ , както и в различните читални на Библиотеката. Подробности за живота на бургаската писателка има в множество библиотечни документи, които се съхраняват в Отдел „Краезнание“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *