Новини

„… Изпълних дълга си към литературата… Това е моят живот…“ 115 години от рождението на Иван Хаджийски

Иван Хаджийски /български публицист и социален психолог/, описал бита и душевността на българския народ, е роден на 13 октомври 1907 г. в гр. Троян. За десет години написва 4 книги и над 20 студии и статии, които дават основание да бъде смятан за един от основоположниците на българската социология.

Социологическите му изследвания за българската народопсихология, „Бит и душевност на нашия народ“, се считат за най-важните му трудове.

 

Бит и душевност на нашия народОптимистична теория за нашия народГражданска смърт и безсмъртие

 

„… Бъдещият човек ще бъде най-пълната, най-богатата и без остатък проявила всичките си заложби, дарби и особености личност. Тези личности няма да се стремят към преднина и надмощие в борбата на един против други, а ще се съревновават в борбата с природата за общо добруване. И в това съревнование всеки ще разгръща своята личност, за да служи на себе си и на единното по интереси, идеали и нравственост общество…”

Иван Хаджийски

Иван Хаджийски

 

 

 

 

„… Той никога не е бил кабинетен учен, затворен между четирите стени.

Той никога не еivan-hadjiiski-proizvedeniya-05 бил само тълкувател, никога не е бил философствуващ доктринер. Всяка негова мисъл е преминала, както през собствената му глава, така и през собственото му сърце – тя е изстрадана мисъл… Ето защо Иван Хаджийски с целокупното си творчество надхвърля рамките на ученият тесен специалист – това е една самобитна личност, която се откроява със своето специфично обаяние през най-тревожните години от близката история на нашия народ….”

акад. Ефрем Каранфилов

 

ivan-hadjiiski-proizvedeniya-06

„… Делото на Хаджийски е своеобразен бунт на модерната личност срещу традиционния начин на живот и на мислене, но това е дълбоко цивилизован бунт, който не изхвърля на бунището традиционните ценности, а ги архивира в културната памет на нацията – при това позлатени от таланта му….”

Минчо Драганов

 

 

 

„…. Иван Хаджийски поиска да повдигне самочувствието на българина.

Тойivan-hadjiiski-proizvedeniya-04 търсеше оптимистичното в неговата история. Той направи да заблестят онези диаманти, които стояха  затрупани в калта, в тинята и пръстта на времето. Диамантът никога не губи своите качества, където и да се намира. Важното е да го откриеш, да го излъскаш и покажеш на света.

Кой като Хаджийски показа българина в най-хубавата му светлина? Кой като него изследва душата на еснафа, на търговеца, на военния? …Като четеш Хаджийски виждаш, че той знае по-други неща, че той вижда българина откъм другата му, хубавата му страна. А тя е великолепна.

Хаджийски изпълни дълга си към своя край, към балканджиите

Димитър Михалчев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *