Събития

Изложба „Е. Т. А. Хофман – документи от Бамберг в репродукции“ беше открита в зала „Проф. Димитър Аврамов“ в Библиотеката

Експозицията беше представена от проф. д.ф.н. Клео Протохристова и доц. д-р Светла Черпокова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Няма налично описание на снимката.
Предоставена е безвъзмездно от Държавната библиотека в Бамберг, Германия, чиято собственост е. Създадена е през 2005/2006 г., във времето „преди Интернет“, както го определя нейният инициатор проф. д-р Бернхард Шемел, по онова време директор на Държавната библиотека в Бамберг и президент на Обществото „Е. Т. А. Хофман“ в Бамберг. Целта е да се представят рисунки на Е. Т. А. Хофман, негови карикатури, сценографски проекти, нотни партитури, ръкописи на произведения, които са част от архива на библиотеката в Бамберг, без да се изнасят ценните оригинали от нея и да се подлагат на рисковете от транспортиране. Репродукциите са изработени с идеята да бъдат максимално близо до оригиналите, като това най-добре може да се види при една приглушена осветеност.
Представянето на изложбата в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Бургас е в рамките на проекта „Unheimlich fantastisch. E. T. A. Hoffmann 2022“. Това е и насловът на честванията на Е. Т. А. Хофман в Германия, посветени на 200-годишнината от смъртта му. Международното ѝ отбелязване стартира през януари 2022 г. и продължава до края на февруари 2023 г. Организира се от Берлинската държавна библиотека, Държавната библиотека в Бамберг, Германия, Музея за романтическо изкуство във Франкфурт и Обществото „Е. Т. А. Хофман“ в Бамберг. Партньор в този проект е и Катедра по история на литературата и сравнително литературознание при Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, която инициира събития, свързани с българското отбелязване на годишнината.
И за да бъде всичко в стилистиката на Хофман, публиката която присъства на откриването на изложбата, започна нейното разглеждане почти на тъмно, само с фенерчетата на телефоните. Заповядайте, за изживеете невероятни духовни моменти с изложбата от произведения на големия творец!
Изложбата можете да видите до 28. 02. 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *