Събития

Изкуства: Документално и късо кино в Библиотеката на 07 юли 2023 г. от 19: 00 ч.

Основната характеристика на Бога е качеството му на творец. Без значение какво отношение вземаме спрямо съществуването му – да създава е със сигурност това, което доближава човек най-много до божественото. Да правиш изкуство – това е да изразяваш душата си. В разгара на попкултурния взрив, който преживяваме, усилван мощно от дигиталните технологии, ще се опитаме да направим едно пътешествие по света в търсене на автентични изкуства и историите на техните творци, за да си припомним корените на Изкуството и кое го разграничава от всичко останало.

Акцент на програмата е българският документален филм, част от по-голяма поредица, посветен на 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков – „Прочути непознати“. Филмът е своебразно изследване на неговия колоритен бит и творчество. Генко Генков е един от знаковите личности в изобразителното изкуство през втората половина на XX век в България. Творчеството му се характеризира с ярка индивидуалност, която поставя контурите на съвременната българска живопис. Израснал във времена на социалистически диктат, още приживе се разпознава като свободомислеща личност, непреклонна пред оковите на режима.

Ще покажем още филми от Испания, Канада, Великобритания, в които ще се срещнем с изкуството на Салвадор Дали, чудото на архитектурата, майсторството на часовникарския занаят до навесите на спирки в бившия Съветски съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *