Новини

„… Изкупил Си ни от клетвата на закона с честната Твоя кръв прикован на кръст и с копие прободен, безсмъртие Си източил на човеците, Спасителю наш, слава на Тебе…“ Тропар на отпуста, гл. 4

Разпети петък е денят, в който Бжият син е „… изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове…“, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.
Днес всички скърбим, както са тъгували неговите апостоли и последователи преди две хиляди години.
Стотици църковни поети и песнописци са възпели спасителните страдания на Иисус Христос.
В един от текстове за разпети петък се казва: „… Йосиф и Никодим Те свалиха от кръста и като Те гледаха мъртъв, непогребан, гол – Тебе, Боже, Който се обличаш със светлина като с дреха, потънаха в съчувствен плач, ридаеха и казваха: о, пресладки Иисусе, когато преди малко слънцето Те видя да висиш, обгърна се с мрак и земята от страх се разтресе, а завесата на храма се раздра. Сега виждаме мъртъв Тебе, Който заради нас доброволно прие смърт! Как да Те погребем, Боже наш? Как да Те повием с плащаница?..“.
На разпети петък постът е строг. Всички християни се покланят на плащаницата с изобразеното тяло на Иисус и я обсипват с цветя. Вечерта се извършва така нареченото Опело Христово. И остават в очакване на великото чудо на Възкресението!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *