Новини

Ивановден е ! Над 26 хиляди души празнуват само в област Бургас. Честит празник на всички !

Българската православна църква чества св. Йоан Кръстител – Ивановден. Светецът е наричан “Предтеча”, защото подготвя света за раждането на Спасителя. Св. Йоан Кръстител е последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус Христос в река Йордан.
Българската народна традиция свързва обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни“ е отминал и се гледа напред към доброто, здравето, плодородието и щастливият живот. На масата за Ивановден е добре да има варено жито, фасул, ошав, баница, печена луканка, свински ребра със зеле.
Според народните обичаи Ивановден е празник на кумството и побратимството 💐. Кумовете трябва да „къпят“, пръскайки с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство посреща гости и носи на кума вино, кравай и месо.
Имен ден имат 💐 – Иван, Иванка, Ивана, Иво, Йоан, Йоана, Ивайло, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивелина, Калояна, Йото, Йонко, Жана и техните производни.
Ивановден е най-празнуваният имен ден в България и се отбелязва от над 300 хиляди души. По стар стил е празнуван на 7 януари. „От кал да е Иван да е“ е един от култовите изрази, които винаги си спомняме в усмивка на този ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *