Новини

Знаете ли кой е Чарлс Латуидж Доджсън? Да си припомним „бащата“ на Алиса, Луис Карол, по повод 190 години от неговото рождение

На 27 януари 1832 г. в Деърсбъри, графство Чешър, Англия, е роден Луис Карол.
Името, с което всички го познават, всъщност е псевдоним. Променя го, защото иска да пише без това да се разбира в Оксфорд, където е преподавател по математика.
Истинското име на писателя е Чарлс Латуидж Доджсън. Освен пистател, Луис Карол е философ, математик, логик и фотограф.
Неговите най-известни произведения са „Алиса в Страната на чудесата“, която излиза през 1865 г. и „Алиса в Огледалния свят“ 1871 г. Двете части са написани за истинско момиче, с което авторът се запознава когато то е само на четири години. Момиченцето се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава писателят.
Книгата, която го прави известен в цял свят, отдавна не се побира в определението „детска“. Събраната в нея мъдрост, философия и невероятна фантазия, кара поколения малки и големи да я четат и препрочитат.
Произведенията на Луис Карол Ви очакват в „Детски отдел“ на Библиотеката. И не забравяйте, те са за всички възрасти, за всички хора с въображение и любопитство не само към видимия свят, но и към всички светове.
Дори те да съществуват само в произведенията на Карол!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *