Събития

Заповядайте днес 💐 – 14 март от 16, 00 ч. на откриване на изложба в Библиотеката📚

Експозицията е по повод 140 години 💐 от рождението на ирландския писател и поет Джеймс Джойс 📚. Изложбата е предоставена от Посолството на Ирландия в България. Освен това наближава важният за ирландците културен и религиозен празник – Денят на св. Патрик 💐 – 17 март.
Цялата 2022, когато се отбелязват 140 години от рождението на влюбения в Ирландия писател Джеймс Джойс 📚, е посветена неговото творчество.
Но кой е Джойс и защо е толкова важен за Ирландия?
Джеймс Огъстин Алойшъс Джойс 📚 е ирландски писател и поет. Считан е за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Заедно с Марсел Пруст, Роберт Музил и Франц Кафка той е ключова фигура в развитието на модерния роман. Известен е най-вече с романа си „Одисей“, който излиза от печат през 1922 г. Други важни негови творби са сборникът с разкази „Дъблинчани“ от 1914 г. и романите „Портрет на художника като млад“, „Бдение над Финеган“.
Въпреки, че по-голямата част от живота му преминава извън страната, ирландските преживявания на Джойс са много важни за неговите книги 📚 . Действието на „Одисей“ се развива по улиците на града. Като резултат от комбинацията на вниманието към родното място и дългите му пътувания из Европа той става един от най-космополитните автори, привързан към родината си.
Произведенията на Джеймс Джойс можете да намерите във всички отдели на Библиотеката 📚. Очакваме да посетите и изложбата, за да научите от нея повече за космополитния писател. Тя ще бъде в Изложбена зала „Проф. Димитър Аврамов“ на Библиотеката, до края на месец март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *