Събития

Ернст Теодор Амадеус Хофман, по-известен с инициалите си Е.Т.А. Хофман

Ернст Теодор Амадеус Хофман, по-известен с инициалите си Е.Т.А. Хофман, е германски писател, композитор, диригент, музикален критик и художник. Той е роден на днешния ден през 1776 г.
В Rp.fg/ekd зала „Проф. Димитър Аврамов“ на Библиотеката/ ЦСИБ  можете да видите изложбата „Е. Т. А. Хофман – документи от Бамберг в репродукции“.
Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас –25. 01. – 28. 02. 2023 г.,откриване – 25. 01. 2023 г., 17: 30ч.
Представят – проф. д.ф.н. Клео Протохристова, доц. д-р Светла Черпокова, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
Ернст Хофман е роден е на 24 януари 1776 г. в Кьонигсберг в семейство на адвокат. След развода на родителите му през 1778 г. остава при майка си, но на практика е възпитаван от своя чичо – той отрано развива у Хофман вкус към фантастичното и мистичното, което по-късно се отразява върху литературното му творчество.
През 1800 г. Хофман завършва право в Кьонигсбергския университет и става държавен чиновник. Като такъв изкарва прехраната си почти през целия си живот, а свободното си време посвещава на изкуството. Не е известно кога и как Хофман получава първите си музикални познания, но се смята, че са му предадени от чичо му. В периода 1807 – 1813 г., докато е на държавна служба във Варшава, организира там филхармонично общество и симфоничен оркестър. Щатно или доброволно работи в музикалните театри на Бамберг, Берлин, Дрезден и Лайпциг.
Безспорно Хофман изявява творческия си талант най-вече в областта на литературата. Освен чисто художествените си достойнства, произведенията на Хофман съдържат в рафиниран вид въжделенията му и в другите области на изкуството. Едва след смъртта на Хофман интересът към неговите литературни произведения се възражда.
Заповядайте, в Библиотеката, за да научите още за големия творец, от изложбата посветена на неговото богато творчество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *