Новини

Един достоен кмет, оставил ярка следа в развитието на Бургас, е роден на днешния ден

Атанас Сиреков е 47-и кмет на Бургас в периода 29 януари 1936 – 19 ноември 1939 година.
Роден е на 29 август 1898 г. в град Копривщица. Завършва пловдивската мъжка гимназия. Учи машинно инженерство в Технически Техническия Университет в Берлин.
През 1929 г. се установява в Бургас и основава самостоятелно инженерно бюро.
Инж. Сиреков проектира и построява хладилната инсталация на фабриката за шоколадови изделия „Братя Анастасови“, парното отопление на Популярна банка – Бургас, на затвора в Плевен, хладилната инсталация на бургаските хали и др. Активен член на местното ловно дружество.
Кмет е на град Бургас от 29 януари 1936 до 19 ноември 1939 г. По време на мандата му се проектира нова сграда за общината, довършва се изграждането на водоснабдителната и канализационна система на града. Канализационната мрежа към 1939 г. достига 44 км и задоволява 75 % от нуждите на населението. Голяма част от улиците са павирани, като към края на 1939 г. 244 000 кв. м. улици и площади на Бургас са с настилка. Направени са няколко квартални градинки. Завършен е Здравният дом. По централните градски улици са монтирани висящи осветителни тела. Започва проектиране на балнеосанаториум на Минералните бани. Открито е Морското казино. Пуснат е фонтан със сменящи се цветове на струята. Закупени са два нови автомобила за пожарната. Инж. Атанас Сиреков е и председател на Електрическа кооперация „Светлина”, основател на Комитета за напредъка на Бургас и други обществени организации в града.
Инж. Атанас Сиреков почива на 19. 11. 1939 г. при изпълнение на служебния си дълг. През месец ноември в Бургас и околността имало голям сняг. Прекъснати са пътищата и електрическите проводници към помпената станция. Градът е без вода. Сам, на кон, кметът Сиреков се отзовава на мястото на аварията. С помощта на 3 – 4 общи работника вдигат стълбовете и възстановяват връзката. Ето как е запомнил този ден неговия син:
“ …Прибра се късно вечерта много изпотен и мокър до кости. На следния ден сутринта рано отиде на пожар, а вечерта замина в командировка за София. След два дни се завърна с висока температура. Разболя се от бронхопневмонияи след една седмица почина на 41- годишна възраст. „
След смъртта му на заседание на Общинския съвет площадът пред Общината е преименуван от „Търговски“ на „Инж. Атанас Сиреков“, каквото име носи и днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *