Събития

Единадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

От 23 до 25 септември 2021 г. Институтът по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на ЮНЕСКО и със съдействието на Община Бургас и Фонд „Научни изследвания“, организира Единадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2021.
Конференцията се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която учените целия свят представят свои научни и научно-приложни постижения, иновации, проекти и разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и нематериално културно и научно наследство.
Престижното научно събитие ще бъде открито на 23 септември 2021 г. от 13:00 часа в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“, Бургас. Съорганизатори са Регионален академичен център на БАН–Бургас, Регионален исторически музей–Бургас и Бургаски свободен университет.
Основен организатор e Институтът по математика и информатика при Българска академия на науките.
Съ-организатори са Община Бургас, Регионален академичен център – Бургас при Българска академия на науките, Регионален исторически музей – Бургас, Бургаски свободен университет.
В рамките на конференцията ще бъдат демонстрирани:
Образователната 3D игра „Аква Калиде“ (eкспериментално уеб-базирано игрово приложение за интерактивно представяне и изучаване на древните цивилизации по Българското Черноморие).
Виртуален фолклорен 3D музей – Бургас (eкспериментална среда за съхранение, извличане и куриране на данни от областта на хуманитаристиката и социалните науки);
Тримерни исторически-свързани значими комплекси, носители на култура и изкуство от Възраждането: църковни и манастирски комплекси – архитектура, стенописи, иконография.
Програмата на DiPP2021, както и повече информация за конференцията може да откриете на страницата на DiPP2021.
Представените на форума научни изследвания и резултати се публикуват в реферираното и индексирано в Web of Science и Scopus издание, достъпно онлайн на http://dipp.math.bas.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *