Новини

Димитър Димов – европеецът в българската романистика

Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в град Ловеч, а детството му минава в бащината къща в Дупница.
Образованието си получава в училище “Априлов”, след което продължава в Първа мъжка гимназия през 1928 година. Завършва ветеринарна медицина в гр. София и пише първия си роман.
Големият български писател и драматург е бил ветеринарен лекар, професор по анатомия на гръбначните животни. Никога не спира да работи по специалността си, а от 1953 година става професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ „Георги Димитров“.
Литературното наследство, което Димов оставя на поколенията, включва разкази, пътеписи, пиеси и романи. Творбите, които имат най-широка популярност, са романите “Поручик Бенц”, “Осъдени души” и “Тютюн”, издаден в две версии. През 1938 г. излиза дебютният роман на Димитър Димов “Поручик Бенц”. В него се разработват нови за българската литература теми и образи. Появява се и образът на “фаталната” жена.
Книгата „Поручик Бенц“ Димитър Димов пише в гр. Бургас.
Това е първият роман на писателя, който е издаден през 1938 г.
Димитър Димов е един от най-забележителните автори в българската литература. Романите „Тютюн“ и „Осъдени души“ са класика и се радват на нови и нови почитатели.
За да се убедите в това, заповядайте в Библиотеката! Можете да заемете книги на големия писател, както правят поколения негови почитатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *