Новини

Двама големи френски творци са родени на 3 октомври

155 години от рождението на един от основателите на набизма Пиер Бонар
и
125 години от рождението на Луи Арагон представител на дадаизма и сюрреализма
Пиер Бонар 🎨 е френски художник – живописец и график, един от основателите на набизма – група художници, илюстратори и дизайнери си поставят задача да рисуват символичната, а не видимата същност на нещата. Сами поставят името „набисти“ от „наби“, което на иврит означава „пророк“.
Бонар е роден във Фонтене-о-Роз , О дьо Сен на 3 октомври 1867 г. По настояване на баща си Бонар учи право в Сорбоната и за кратко през 1888 г. практикува като адвокат. В същото време посещава часовете по изкуство в училище за изящни изкуства и решава да стане художник.
В творбите си Бонар използва свободна перспектива. Известен е с най-необичайните гледни точки в композициите си, което създава пространствени главоблъсканици. Изгражда картините си в хармоничен колорит от контрастни топли и студени хроматични тонове. Използва наситени, сложни цветове. Той обаче не живописва от натура, а по памет или по предварително направени ескизи, цветни или графични. Създава композициите си в ателието като опъва едновременно няколко платна върху стените. Той споделя, „… че ако платното е върху рамка, ще бъде ограничен в определянето на композицията, защото никога не се знае предварително какъв размер ще му е нужен...“ Наричат го „… последния импресионист..“, но той критикува импресионистите, че имат слаби, необмислени композиции и натуралистични цветове.
Луи Арагон 🖊 е френски поет, редактор, журналист и романист, представител на дадаизма и сюрреализма, член на Гонкуровската академия.Може да бъде изображение с 1 човек
Луис Арагон учи в училището Сент Пиер в Ньой сюр Сен, където е заедно с братята Жак Превер и Пиер Превер, след което продължава обучението си в Лисе Карно.
Мобилизиран през Първата световна война, на фронта той преживява гледката на ранените войници, насилието, ужаса, които по-късно намират място в творчеството му.
След края на Първата световна война Арагон се включва в движението на дадаизма, а през 1924 г. е сред основателите на групата на сюрреалистите, заедно с Андре Бретон и Филип Супо. Съпруг е на френската преводачка и писателка Елза Триоле.
От 50-те година на 20 век насам много от неговите стихотворения са превърнати в музика и изпети от Лео Фере и Жан Фера, което позволява на широката публика да се запознае с творчеството му. Заедно със съпругата си са една от емблематичните двойки на френската литература от 20 век.
Заповядайте, в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ 📚, за да се запознаете по-обстойно с творчеството и живота на двамата големи творци. В отделите: Изкуство и Заемна служба за възрастни можете да намерите книги и албуми с техни произведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *