Новини

Да си спомним за Робърт Грийн – предшественик на Шекспир Навършват се 430 години от кончината на първия професионален писател

Робърт Грийн е английски писател роден през юли 1558 г. в Норвич, починал на 3 септември 1592 г. Той е един от най-популярните английски прозаици от 16 век и най-успешният предшественик на Шекспир в романтична комедия. Счита се за един от първите професионални писатели и е сред най-ранните английски автобиографи.
Грийн получава степени както в Кеймбридж, така и в Оксфорд. След това заминава за Лондон . Написал е повече от 35 творби между 1580 и 1592 г.
Може да бъде изображение с текстово съобщение
През 1580 година Грийн пише стихове, които му дават репутация на поет.
Около 1590 г. писателят създава сериозни дидактически произведения.
Пиесите, които Грийн пише за театъра създават множество полемики, свързани с тяхното датиране.
Със сигурност обаче може да се твърди, че авторът е предшественик на „ Както ти харесва“ и „Сън в лятна нощ“ , а също, че е предоставил модела за трагедиите, драматичните комедии и романтика на Шекспир.
През последната си година Грийн пише разкрития за подземния свят на Елизабет, като „Забележително откритие на Coosnage“ през 1591г.

One thought on “Да си спомним за Робърт Грийн – предшественик на Шекспир Навършват се 430 години от кончината на първия професионален писател

  1. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be exciting to read through content from other writers and use a little something from other sites.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.