Новини

„… Гордостта е грях, но колко прекрасен…“ Ъруин Шоу

111 години от рождението на големия американски романист
Ъруин Шоу, чието истинско име е име Ъруин Гилбърт Шамфороф е американски писател. Той роден на 27 февруари 1913 г. в Бронкс, в семейство на руски емигранти от еврейски произход.
Кариерата си започва, като пише сценарии за различни радиопредавания. Още през 30-те години на XX в. в „Ню Йоркър” започват да излизат негови истории, сред които „Момичетата с летни дрехи”.
Ъруин Шоу е най-добре познат със своите романи „Младите лъвове“ и „Богат, беден“. В „Младите лъвове“ се разказва за съдбата на трима войници по време на Втората световна война. През 1958 г. по книгата е направена филмова адаптация, в която участват Марлон Брандо, Монтгомъри Клифт и Дийн Мартин. Историята в „Богат, беден“ е за трима братя, преживели Втората световна война и опитващи се да открият своето място в променения се свят. Филмът е номиниран за наградата „Оскар“ през 1959 г. в категориите – кинематография, музика и звук.
Други популярни творби на Ъруин Шоу са „Спускане от върха“, „Хляб по водите“, „Вечер във Византия“, „Просяк, крадец“.
Автор е и на множество разкази, пиеси и сценарии за филми. Продадени са над 14 милиона екземпляра в целия свят от негови книги.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ съхранява книгите на големия творец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *