Новини

Големият приятел на България, Мерсия Макдермот е родена на 7 април 1927 г. в Плимът, Великобритания

Мерсия Макдермот е британска историчка и писателка, доктор хонорис кауза на Софийския университет от 2007 година. Нейната преподавателска и научна работа е тясно свързана с България.
Ражда се в семейството на хирург и учителка. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев.
През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра. От 1957 до 1989 г. общественичката посещава/ живее в България. През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на гр. Карлово и гр. Благоевград, а също и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, Орден „Кирил и Методий“ и Орден „Мадарски конник“. Нейният личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция „Архиви“.
На 24 февруари 2023 г. в Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ към Библиотеката се състоя второто представяне на книга на Макдермот, от нейната преводачка Зоя Дюбоа.
Книгата е „Имало едно време в България“: Том 2 Мемоари. През ноември 2022 г. българката, която живее във Франция представи том Първи, отново посветен на Васил Левски.
Преводачката Зоя Дюбоа разказа пред публиката, че според Мерсия Макдермот, няма друг такъв герой като Апостола на Свободата в цяла Европа.
Само преди дни, на 31 март 2023 г., видната общественичка напусна земния свят. Нейното отношение към България и творчеството, посветено на големите наши борци за свобода, остават завинаги. Книгите на писателката можете да намерите в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *