Събития

В Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ продължава работата по проекта EuRiCa, насочен към дигитализация и съхранение на обредната кухня

EuRiCa е проект по Програма на Европейския съюз Еразъм+, 2020-1-BG-KA202-079046. Водеща организация е Бургаски свободен университет в партньорство с Регионален исторически музей – Бургас, Община Лосада и Университет Портокаленсе – Португалия, Сдружение Спеха Фрезиа – Италия, Латвийските колеж по култура. Представители на музеи от България се срещнаха в Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ на Библиотеката, за да обсъдят изготвянето на шаблони и техническа информация за рецепти от традиционната кухня. В обучанието участват основно представители на музеи, които ще разпространяват в социалните мрежи характеристиките на различни рецепти. Преди това са минали обучителен курс с четири модула.
Представителите на Латвия, Португалия и Италия, които също са участници в проекта, са направили дигитализация с рецепти за техните ритуални кухни.
На фона на световната глобализация се забелязва нарастващо търсене на автентични продукти, на кулинарен и културен туризъм, свързан с традициите на местното население. В тях се включват обредната кухня, обичаите, спецификата на начина на живот на хората в даден регион. Основната цел е да се съхрани традиционната кухня като проява на наследство и фолклор, като тя бъде лесно припозната и достъпна благодарение на дигитализацията на рецепти от различни части на Европа.
Част от етапите по проекта вече са изпълнени. Разработено е методологично ръководство което дава възможност културните институции и музеи да използват за електронизиране, представяне и публикуване на обредни рецепти с практически аспекти и знания. От РИМ-Бургас са представили на партньорите си част от колекцията от дигитализирани ритуални рецепти, представящи традиционните ястия за Никулден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *