Събития

Вълшебната приказка за Пинокио в град Бургас започва с произведенията на великия майтор Дзупе Де Джузепе , вдъхновени от безсмъртната приказка за Пинокио в – Регионална Библиотека „Пейо Яворов или с други думи в двореца на книгите и знанието.

Община Бургас, представлявана от г-н Димитър Николов, отвори широко „вратите” си за уникалната композиция,  на г-н Франческо Де Франческо, която остави много топъл отпечатък е сърцата на бургазлии.

 

Главната идея беше Пинокио да бъде обикнат не само от малките децата, но и от младежите на нашият морски град. Г-жа Петя Петрова, която е началник  на Регионалното управление на образованието/ РУО в гр. Бургас предложи да бъде създаден бинарен урок, в който да се срещнат двата учебни предмета  Философия и Изобразително изкуство.  Инициативата беше поета от Милена Андонова, която е директора на Природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“, гр. Бургас, а за реализацията бяха отговорни:

  • г-н Дончо Коев (учител по Изобразително Изкуство)
  • г-жа Дарина Илиева ( учител по Фиолософия)
  • г-жа Зорница Хараламбиева (учител по английски език)
  • г-жа Силвия Христова (учител по Бъгарски език и Литература)
  • г-жа Калина Тодорова (учител по Български език и Литература)

Този открит урок беше едно пътешествие, което ни накара не само да си припомним историята за Пинокио, но и да открием отговори на философските въпроси, които през изминалите години удобно се бяха настанали в нашето съзнание.

Г-н Коев, като художник се беше постарал да направи едно историко-художествено пътешествие, на което учениците се запознаха с историята на творецът на неговите 21 илюстрации  по „Приключенията на Пинокио“ . По този начин  учениците успяха да се запознаят по- подробно с  Пинокио и неговия свят.

 

Г-жа Илиева добави допълнително измерение към урока, като създаде видео-анкета, в която първоначално участваха десет ученици и двама литератори, а по- късно към анкетата се бяха присъединили още 30 ученика разглеждайки феноменологията на Пинокио и неговото значение. Тази инициатива предизвика още по-голям интерес към приказния герой, като учениците активно участваха в дискусията, опитвайки се да намерят отговорите на своите въпроси в картините на Джузепе Де Джузепе.

 

Учениците от горните класове благодарение на този бинарен урок посветен на Пинокио, показаха и други свои таланти. Г-жа Зорница Хараламбиева, ръководителка на учениците показа как италианското изкуство може да бъде катализатор на креативност и иновативно мислене. Учениците създадоха стихотворения на английски език, вплетени в красиви рамки, които ярко успяха да отразяваха детския свят.

 

Тъй като беше изпитана емоционална емпатия към Пинокио от страна на учениците, там където думите свършваха се появяваха четките и пъстрите палитри. Учениците върху  белите платна успяха да изобразят Пинокио, такъв, какъвто царува в съзнанието им.

 

Да,  Пинокио  отново оживя и ни показа, че произведенията на Франческо Де Франческо могат да помогнат за творческото мислене при ученици от горните класове. Това е доказателство, че изкуството може да помогне на децата да развият своите таланти чрез критично мислене върху интересните картини посветени на Пинокио.

Благодарение на Джузепе Де Феранческо и неговата инициатива, картините на неговия чичо Франческо де Франческо достигнаха до децата на Бургас, откривайки пред тях богатството на италианското изкуство.

Почести.

#Burgas #LibraryBurgas #Library #Бургас #БиблиотекаБургас #gotoburgas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *