Новини

„… Всички ние сме безсмъртни, само трябва първо да умрем…“ 116 години от рождението на Мирча Елиаде

Мирча Елиаде е един от големите ерудити на миналия век. Роден е в Румъния, живял и преподавал в редица страни по света. Той е сред най-видните изследователи на историята на религиите.
Роден е на 9 март 1907 година в Букурещ, Румъния, в семейство на военен. Получава образование в престижния букурещки лицей „Спиру Харет“. На 11-годишна възраст започва да пише първите си разкази, а на 14 публикува и първата си статия. През 1928 г. той завършва Философско-филологическия факултет на Букурещкия университет и заминава с кораб за Индия, където остава до 1932 г. Там той изучава и практикува йога, изследва фолклора и индийските култове.
През 1945 г. емигрира и се установява в Париж, където преподава в Сорбоната.
По-късно чете лекции и изнася доклади в Рим, Падуа, Страсбург, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Марбург, Цюрих и Аскона, а от 1957 до края на живота си през 1986 г., завежда създадената специално за него Катедра по история на религиите в Чикагския университет. Учен със световна известност, изследванията му са насочени към широк кръг от проблеми – древноиндийска философия, магия и окултизъм, закономерности на митологичните системи на Изтока и Запада, митологично мислене в различни исторически епохи, шаманизъм, вярвания и обреди на народите от Индонезия и Австралия, религиозен символизъм и мистика. Мирча Елиаде пише на френски и румънски. Читателският интерес към книгите му е огромен, а многобройните му трудове са преведени на много езици. Самият той владее 8 езика: румънски, френски, немски, италиански, английски, иврит, персийски и санскрит. Библиографията на Елиаде включва близо 1300 заглавия – книги, студии и статии.
Умира на 22 април 1986 година в Чикаго на 79-годишна възраст.
Възползвайте се от огромното богатство на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ , която притежава книги на големия ерудит и мислител.
„… Четенето като такова, като развлечение и средство за бягство от историческата реалност, е една от характерните черти на поведението на съвременния човек…“ Мирча Елиаде

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *