Събития

ВОДА: документално и късо кино | 27. 10 в Библиотеката

Посвещаваме тази програма на най-разпространената и може би донякъде загадъчна субстанция – водата. Тя не само е навсякъде около нас, но е и в нас, като съставлява повече над 70% от нашето тяло, което фактически означава, че човекът е преди всичко вода. Водата е единственият флуид на Земята, който при замръзване се разширява, вместо да се свива. Изследвания показват, че водата има и удивителното свойство да запаметява информация. Във всеки един миг, водата извървява колосален път от недрата на планетата през най-високите перести облаци, до молекулите на всяка жива материя. И през каквото и да минава, водата винаги накрая си остава вода – прозрачна, без мирис и без вкус.
Ще научим и много интересни факти около проблемите с разпространението на микрочастици пластмаса в околната среда от българския документален Wind2Win, който освен да привлече внимание, всъщност предлага и решения.
Ще покажем също българския „Нагоре и през“ на Камен Стоянов – един същински пример за филм, който определено прекрачва границата на реализма, без това да му пречи да ни покаже нещо доста реално. Всичко в него започва от пътешествието на кофа, пълна с морска вода, изкачваща се нагоре по стръмна скала, незнайно накъде.
Обещаваме ви едно зрелищно, изключително красиво визуално, но и поучително кино пътешествие по пътя на водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *