Новини

Виден български библиотековед е роден на днешния ден преди 105 години

Дора Боянова Кършовска е родена на 6 февруари 1917 година в Сливен. Тя е потомък на възрожденската фамилия Кършовски, известна с участието си в борбата за църковна и национална независимост.
Средното си образование Дора Кършовска завършва в в София, след което следва Романска филология в Софийския университет. Започва работа като преподавател по френски език в Цариброд. След Втората световна война в продължение на три години преподава френски език в с. Брегово, Видинско.
След завършването на шестмесечен курс за библиотекари висшисти, на 15 март 1948 г. постъпва на работа в отдел „Обработка на книги“ към Народната библиотека „Васил Коларов“.
Веднага след създаването на ДБИ, от 21 декември 1950 г. тя постъпва на работа в университета. Организира създаването на институтската библиотека и води упражненията по дисциплината „Организация на библиотечните фондове“. Тя е единствената българка, завършила специалността „Библиотекознание и библиография“ във Флорентинския университет в Италия от 1938 – 1943 година. Най-големият и принос е като автор на учебник по каталогизация на библиотечните фондове.
May be an image of 1 person

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *