Новини

Васил Стоилов – 120 години от рождението на живописеца, нарисувал българските мадони

Платната на Васил Стоилов са от всички жанрове на живописта: битова живопис, интериор, натюрморт, пейзаж, портрет. Предпочитана от него техника е акварела, а картините му се отличават с точност на рисунъка, лекота на колорита и любов към детайла.
Васил Стоилов е роден на 29 февруари 1904 г. в София, където завършва Първа мъжка гимназия и продължава образованието си в Художествената академия, специалност живопис в класа на проф. Цено Тодоров.
Още с дипломирането си през 1927 г. получава признанието на художествената критика и през следващата година, при първото си участие в обща художествена изложба, печели право на специализация за Франция. В периода 1928 – 1932 г. пребивава в Париж, където рисува множество портрети и взема участие в престижни изложби. През 1932 г. е поканен да участва с платна на общата изложба на Дружеството на френските художници. През лятото на същата година се завръща в България и организира първата си самостоятелна изложба в София.
От 1958 г. е професор по изобразително изкуство.
Сред известните му творби са „Гостенка“ (1927 г., заради която печели специализацията във Франция), „Мома от с. Герман“ (1937), „Жътва“ (1942), но най-емблематична е серията му „Български мадони“.
Последната му изложба в България е през 1989 година в България. Същата година излага картини и в Токио, където впоследствие е открита зала с постоянна експозиция на негови творби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *