Новини

„Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“

Българската православна църква чества днес Света Сава Освещени – монахът, основал едноименния манастир край Йерусалим
Според житието, Св. Сава е роден в 4 в. в Кападокия в богато семейство. Още като младеж се отдал на строг постнически живот, като преминал всички монашески служби с послушание и усърден труд. Той желаел пълна самота, за да може изцяло да се предаде на молитва. Веднъж, като заспал след дълга молитва, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера на мястото, където се намирал изсъхналият Силоамски поток. Като се събудил, преподобни Сава се отправил към това място и се заселил в пещерата. Така бил основан манастирът „Св. Сава Освещени“.
В народните вярвания светецът е почитан и като мъж, и като жена и е смятан за брат/сестра на св. Варвара и св. Никола. Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Пак според вярванията Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, оттам идва поговорката „… Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава…“.
Имен ден днес празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Славка, Славомир, Славчо, Савка.
Екипът на Библиотеката желае на всички здраве и весел празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *