Новини

Бургас 🌊 почита своя покровител св. Николай Чудотворец Честит празник бургазлии 🍃, именици, моряци, рибари, банкери!

Бъдете здрави, успешни и усмихнати! Нека да пребъде нашият дом – прекрасният Бургас 🌊!
Денят на св. Николай Чудотворец е официален празник на Бургас 🌊.
И тази година Община Бургас е подготвила богата празнична програма, с която да почете своя патрон и да зарадва жителите и гостите на града.
Цялата история на Бургас 🌊 е свързана с морето. Самото месторазположение на града, обиколен от трите страни с вода, е първопричина за неговото възникване и развитие. От векове моряшкият занаят, риболовът определят развитието на града. Това е една от причините, жителите на Бургас да празнуват в деня на св. Николай Чудотворец, покровител на моряци и рибари. Едно от чудесата на светеца е Спасението от буря 🌪.
Веднъж св. Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ 📚 кани бургазлии на събитията, които е подготвила за празничния ден. Заповядайте в Библиотеката 📚, за да видите – от 13, 00 до 15, 00 часа „Никулденски усмивки от старите ленти“ – прожекция на филми по старомодния начин 📽, с кономашина и прожекционен апарат.
От 17, 00 до 17, 45 часа краеведът 📜, историограф и художник 🎨 Митко Иванов ще говори по темата „Най-старите бургазлии – снимки от 19 век“. Ще видите уникални снимки от някогашния Бургас 🌊 и хората живели в него по това време.
В 18, 00 часа започва представянето на книгата „Трънливият път на славата“: Истината за създаването на Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“ 🍃. Създателката на ансамбъла 🎼 Таня Доганова-Христова ще представи своята книга 🖊 за историята на хора, пренесъл „духовността от стари времена към бъдното“. Музикалните изпълнения на Вокална формация „Морски песъчинки“ 🐚 ще допълни емоцията. В празничния ден изберете събитие от което искате да бъдете част, за да запомните празника ⚓️ не само с рибна трапеза, но и с храна за душата.
Честит празник 💐!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *