Новини

Бургазлийката, с романтичното име Калиопа се превръща в известната поетеса Паулина Станчева

116 години от рождението на писателката
Паулина Станчева е псевдоним на Калиопа Костова Паласакева. Българската поетеса е родена на 31 януари 1907 год. в Бургас.
Родната и къща се е намирала на улица „Лавеле“ №12.
Любовта със съпруга и писателя Стефан Станчев е причината тя да смени красивото си име с псевдоним. В някогашния Бургас двойката е била популярна като „Ромео и Жулиета“ от едноименната пиеса на Шекспир.
Първата си приказка написва още в началното училище.
През 1926 г. Станчева завършва гимназия в родния си град и прави първата си публикация в ученическото списание „Копнежи“. От 1942 г. живее в София, а от 1945 до 1950 г. е редактор в сп. „Жената днес“. Работи в Българско национално радио от 1951 до 1956 г.
Паулина Станчева е автор на десетки книги с поезия и проза, сред които: „Дни и нощи“ , „Затишие“, „Горско училище“ , „Младост“, „Марийкината рокличка“ , „Нови жени“ , „Прозорец с гълъби“ , „Разкази за малкото Ани“ ,“Момчето с котвата“, „Денят е дълъг“ , „Новата червена шапчица“ и други.
Член на Съюза на българските писатели.
Носител на отличието „Почтен гражданин на Бургас“, присъдено през 1977 година. Носителка на литературна награда „Петко Р. Славейков“ от Министерството на просветата през 1986 г.
Паолина Станчева пише не само в различни жанрове и стилове, но и за хора на различни възрастни.
Паулина Станчева и нейният съпруг Стефан Станчев са свързани с Бургас. Стефан Станчев е бил уредник на градската библиотека в периода от 1934 до 1942 г.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” притежава колекция „Паулина и Стефан Станчеви”.
През 1997-1998 г. дъщеря им Катя Станчева дари личния архив на родителите си и част от семейната библиотека с убеждението, че мястото им е именно в Бургаската библиотека, на която баща й е отдал толкова много. Това са книги на български и руски език от всички области на знанието.
Повечето са от съвременни български автори, с автографи и приятелски посвещения. В колекцията са и първите издания на книгите на двамата литературни творци.
Книгите на Паулина Станчева се намират основно в Детски отдел на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, но нейни произведения могат да бъдат намерени в Заемна служба за възрастни и в читалните на Библиотеката. Подробности за живота на бургаската писателка се съдържат в книги и материали, които се съхраняват в отдел „Краезнание“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *