Новини

„…Буковски или ще го обикнеш, или ще го намразиш…“

103 години от рождението на „писателя на низините“
Чарлз Буковски е американски писател и поет, роден на 16 август 1920 г. Автор е на романите „Поща“ (1971 г.), „Фактотум“ (1975 г.), „Жени“ (1978 г.), „Всичко на масата“ (1982 г.), „Холивуд“ (1989 г.) и „Криминале“ (1994 г.), на сборници с разкази, сред които „На юг от никъде“ (1973 г.), „Гореща музика“ (1983 г.), „Най-красивата жена в града“ (1983 г.), „Отсъствието на героя“ (2011 г.) и др., както и на сборници с поезия, сред които „Присмехулнико, пожелай ми късмет“ (1972 г.), „Любовта е куче от ада“ (1977 г.) и др.
Историите в неговите книги често са автобиографични и сатирични. В стихотворенията си се придържа към кратки, лесно разбираеми изречения. Поезията му е в свободен стих. Буковски пише на твърд и директен език.
За Буковски Жан-Пол Сартр казва, че е най-големият поет на Америка, а Хемингуей коментира така: „… Проклетата гениалност…“. Много неща са казани за него – и хубави, и лоши. Буковски или ще го обикнеш, или ще го намразиш. Най-добре произведенията му описва един коментар на в-к „Обзървър“: „…Във времена на конформизъм, Буковски пише за онези хора, чието съществуване никой не желае: грозните, самотните, лудите…“
„… Разликата между живота и изкуството е, че изкуството е по-поносимо…„. Чарлс Буковски
Книгите на автора с безкомпромисен език и уникален стил, можете да намерите в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *