Новини

Богоявление ❤

Честит Йордановден!…
Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земният човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.
В църквата се извършва служба, следва тържествено шествие, което води до морето или друг водоем, където кръстът се хвърля във водата. По традиция нечетен брой хора се хвърлят, за да го спасят. Смята се, че който пръв го хване ще бъде здрав и ще му върви през годината.
Според поверието, ако болните се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода до дома, за да се поръси с нея за здраве. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а хората – здрави.
След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете, а вярващите си носят от нея у дома за защита от болести и пречистване на душата, пази се през цялата година и се ползва в тежки моменти за семейството.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.
Честит празник на всички от екипа на Библиотеката!
Специални пожелания за здраве и късмет към днешните именици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *