Новини

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики

Честит празник!
Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари
Няма налично описание на снимката.
Свети Атанасий е роден през 295 г. в Александрия в семейство на бедни християни. Получава добро образование и участва на Първия Вселенски събор. След смъртта на архиепископ Александър, на 28-годишна възраст Атанасий е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Участва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. За вярата си е преследван в изгнание 15 години. Умира на 80 години.
Атанасовден, както и Антоновден, се почитат като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти, както и като празник за умилостивяване на болести като чумата, шарката и синята пъпка.
Според легендата, когато Господ разпределя небето и земята между светците, на Атанасий се падат зимните студове. Затова празникът бележи средата на зимата, от този ден тя постепенно си отива, а на много места денят е известен като “Среди зима”. Поверието гласи, че Свети Атанасий прогонва зимата, която лека-полека отстъпва място на лятото.
Имен ден празнуват Ася, Атанас, Атанаска, Живка, Живко, Наска, Наско, Настя, Тина, Тинка, Таню, Таска.
Екипът на Библиотеката желае на всички здраве, радост и дълголетие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *