Новини

Ангел Каралийчев – 121 години от рождението на писателя, автор на незабравимия разказ „Майчина сълза“ и на още много вълнуващи произведения

Ангел Иванов Каралийчев е роден на 21 август 1902 г.
Tой е писател и преводач, известен със своите разкази и книги за деца. Работи като редактор и сътрудник в няколко периодични издания и издателства. Пише разкази, пътеписи и приказки, преразказва български и чуждестранни приказки и легенди.
Автор е на книгите с разкази „Мечо“ (1925), „Ръж“ (1925), „Жълтици“ (1926), „Имане“ (1927), „Сребърна ръкойка“ (1935), на десетки книги за деца и юноши: „Ането“ (1938), „Тошко Африкански“ (1940), „Житената питка“ (1948) и Български народни приказки (1948).
Произведенията му са преведени на над 20 езика. Носител е на орден „Кирил и Методий“ първа степен, на орден „Народна република България“ първа степен, на орден „Георги Димитров“ . Лауреат на Димитровска награда (1966). Удостоен е със званието „Народен деятел на културата“).
Детският отдел на Библиотеката е едно от местата, където се възпитава любов към четенето и чрез книгите се получават важни знания за развитието на децата. Там са и произведeнията на Ангел Каралийчев, написани с огромен талант, любов и грижа към малките читатели.
Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *