Събития

“Алеф” и бургаски писатели възкресяват паметта за жертвите на холокоста, със събитие в Библиотеката

В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27-ми януари Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” и бургаската писателска общност организират тематична вечер, в която се събират две изкуства – кино и литература. Така сдружението ще спази традицията да бъде инициатор и организатор на възпоменателни инициативи, свързани с отдаване на почит към невинните шест милиона унищожени евреи в нацистките лагери на смъртта.
На 26 януари, четвъртък в зала “Проф. Димитър Аврамов” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, от 18 часа, Бургас отново ще стане съпричастен към възкресяване на паметта. Това ще се случи чрез представянето на сборника с разкази „Необикновени постъпки на обикновени хора“ на млади автори и прожекция на документалния филм на Дариуш Яблонски “Фотолюбител”.
Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора“ ще бъде представен от Стойчо Кьосев, доктор по философия, един от емблематичните лица на демократичните промени в Бургас.
Особен акцент на тематичната вечер ще поставят автори от Бургас, които ще прочетат откъси от своите конкурсни творби.
Филмът, с който ще продължи възпоменателната вечер е предоставен специално на Център “Алеф” от Полския институт в София. Лентата ни пренася в жестоката реалност на еврейското гето в Лодз през Холокоста.В документалната лента се цитират германски документи и кореспонденция от периода на окупацията, чрез които се запознаваме със сцени от живота на евреите в гетото.
Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Вижте анализите и рекламите
Подсилване на публикация
All reactions:

1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *